Το καλοκαίρι αποτελεί ίσως την πιο αγαπημένη εποχή του χρόνου. Ο καλός καιρός, η άδεια από την εργασία και τα μπάνια στις παραλίες, μας βοηθούν να χαλαρώσουμε και να γεμίσουμε μπαταρίες για την απαιτητική περίοδο που ξεκινάει κάθε φθινόπωρο.

Εξαιτίας όμως του ήλιου, των υψηλών θερμοκρασιών, της χρήσης των κλιματιστικών και της επαφής μας με το νερό, χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί ώστε να αποφύγουμε απρόοπτα τα οποία μπορεί να προκληθούν το καλοκαίρι και αφορούν την υγεία και την όραση των ματιών μας.

Τραυματισμοί του κερατοειδούς

Τέτοιοι τραυματισμοί ενδέχεται να προκύψουν κατά τη διάρκεια του μπάνιου μας στην πισίνα ή και την θάλασσα. 

Προκαλούνται συνήθως από ξαφνική επαφή των ματιών μας με κάποιον παρακείμενο κολυμβητή, σωματίδια που επιπλέουν γύρω μας, την επαφή με την  άμμο, ή ακόμα και από εμάς τους ίδιους όταν κάνουμε μία απότομη κίνηση όσο  κολυμπάμε.

Μόλυνση των ματιών 

Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την θάλασσα ή και την πισίνα που επιλέγουμε να κολυμπήσουμε, γνωρίζοντας πως αυτή είναι καθαρή. Σε διαφορετική περίπτωση διατρέχουμε τον κίνδυνο της μόλυνσης των ματιών μας. 

Συχνότερη περίπτωση μόλυνσης είναι αυτή της κερατίτιδας, της μόλυνσης του κερατοειδούς, η οποία συνήθως συναντάται σε χρήστες φακών επαφής, καθώς η χρήση τους πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια του μπάνιου. 

Τις περισσότερες φορές αφορά το ένα μάτι, το οποίο κοκκινίζει, δακρύζει συνεχώς και δεν αντέχει το έντονο φως (φωτοφοβία).

Επιπλέον, αξίζει να αναφέρουμε την μικροβιακή επιπεφυκίτιδα, στην οποία εμφανίζεται ερυθρότητα στο μάτι καθώς και κιτρινοπράσινες εκκρίσεις.

Έγκαυμα στον κερατοειδή

Η υπερβολική έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου, πέρα από το δέρμα απειλεί και τα μάτια μας. 

Το ηλιακό έγκαυμα στους κερατοειδείς χιτώνες του ματιού ονομάζεται φωτοκερατίτιδα, και προκαλεί έντονο κοκκίνισμα και μία αίσθηση πως στο εσωτερικό των ματιών μας υπάρχει κάποιο ξένο σώμα. Επιφέρει επίσης φωτοφοβία, έντονο πόνο και δάκρυα.

Ξηροφθαλμία

Η ξηροφθαλμία μπορεί να προκληθεί καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά τους καλοκαιρινούς μήνες τα κρούσματα της είναι πιο συχνά. 

Η χρήση κλιματιστικών, ανεμιστήρων και η υψηλή θερμοκρασία που επικρατεί στους υπαίθριους χώρους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, συντελούν στην ανάπτυξη της.  

Αναπτύσσεται επίσης από την συχνή και επαναλαμβανόμενη  επαφή των ματιών μας στο χλώριο και τα χημικά που χρησιμοποιούνται στις πισίνες, καθώς αυτά οδηγούν στην  απομάκρυνση της στοιβάδας των δακρύων που επιστρώνουν την επιφάνεια των ματιών μας. 

Εκδηλώνεται με κοκκίνισμα και ενόχληση στα μάτια, ενώ προκαλεί και θολή όραση.

Εποχιακές αλλεργίες

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε τις εποχιακές αλλεργίες που παρουσιάζονται τους καλοκαιρινούς μήνες, με πιο συχνή αυτή της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας η οποία προκαλεί φαγούρα και ερυθρότητα. 

Επιπλέον ενδέχεται να προκληθεί ήπιος πόνος και δακρύρροια με μία λανθάνουσα αίσθηση ύπαρξης ξένου σώματος στο μάτι μας.

Συμβουλές προστασίας

Για την προστασία των ματιών μας το καλοκαίρι καλό θα ήταν υιοθετήσουμε τις παρακάτω συνήθειες:

  • Καλής ποιότητας γυαλιά ηλίου τα οποία μπλοκάρουν τις ακτίνες UV οι οποίες ενδέχεται να βλάψουν τα μάτια μας
  • Χρήση ενυδατικών σταγόνων των ματιών οι οποίες ενδείκνυνται ιδιαίτερα  το καλοκαίρι.
  • Γυαλιά θαλασσής και μάσκα κατά τη διάρκεια του μπάνιου, τα οποία μας βοηθούν να αποφύγουμε τραυματισμούς αλλά και ερεθισμούς.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον προκύψει οτιδήποτε, καλό θα ήταν να απευθυνθούμε στον οφθαλμίατρο μας, ο οποίος θα μας κατευθύνει αλλά και θα μας συμβουλέψει αντίστοιχα.

Ας απολαύσουμε λοιπόν την ανεμελιά του ελληνικού καλοκαιριού,  φροντίζοντας  παράλληλα την προστασία αλλά και την υγεία των ματιών μας.

 

Καλά μπάνια σε όλες και σε όλους!