Παθήσεις οι οποίες σχετίζονται με τα βλέφαρα ενδέχεται να επηρεάσουν σημαντικά την όραση και την λειτουργία του ματιού, προκαλώντας επίσης και αισθητικά προβλήματα.

Απαιτείται λοιπόν η έγκαιρη και ακριβής πρόληψη από τον οφθαλμίατρο, ώστε να προκύψει η σωστή θεραπεία την οποία χρειάζεται να ακολουθήσει ο ασθενής.

Your Title Goes Here
Κριθή

Η κριθή ή κριθαράκι όπως αλλιώς ονομάζεται, είναι μία οξεία βακτηριακή λοίμωξη των αδένων του βλεφαρικού χείλους.

Έχει την μορφή επώδυνης, εξέρυθρης διόγκωσης, ενώ μπορεί να είναι εσωτερική ή εξωτερική.

Οι παράγοντες που δημιουργούν την Κριθή ενδέχεται να είναι οι ακόλουθοι: 

  • Κάποιο μικροβιακό αίτιο (συνήθως σταφυλόκοκκος)
  • Φλεγμονή στους αδένες των βλεφαρίδων (εξωτερική κριθή)
  • Φλεγμονή του θύλακα των βλεφαρίδων (εσωτερική κριθή)
Χαλάζιο

Πρόκειται για μία φλεγμονώδη βλάβη, η οποία εντοπίζεται στους αδένες που βρίσκονται στο χείλος των βλεφάρων (μεϊβομιανοί αδένες) και προκαλείται από τη απόφραξή τους.

Από την απόφραξη των στομίων των αδένων δημιουργείται σταδιακά μία κύστη, η οποία συνήθως εντοπίζεται στο κάτω ή το άνω βλέφαρο.

Συνέπεια αυτού είναι το βλέφαρο να διογκώνεται, να ερεθίζεται και να κοκκινίζει.

Αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν χαλάζιο –ή και πολλαπλά υποτροπιάζοντα χαλάζια- έχουν οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν σμηγματορροϊκή δερματίτιδα ή ροδόχρου ακμή.

Ξηροφθαλμία

Η ξηροφθαλμία είναι μία κατάσταση η οποία, συνήθως, επέρχεται με την ηλικία. Η παραγωγή των δακρύων φυσιολογικά ελαττώνεται καθώς μεγαλώνουμε, ωστόσο μπορεί να παρουσιαστεί και σε μικρότερες ηλικίες.

Ο οργανισμός των ατόμων που πάσχουν από ξηροφθαλμία δεν παράγει αρκετά δάκρυα ώστε να διατηρούνται τα μάτια ενυδατωμένα.

Αφορά και τα δύο φύλα, όμως οι γυναίκες προσβάλλονται περισσότερο, ιδίως μετά την εμμηνόπαυση.

Η ξηροφθαλμία ενδέχεται επίσης να σχετίζεται με ρευματολογικές παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, καθώς και να συνοδεύεται από ξηροστομία (σύνδρομο Sjogren).

Την πρόκληση ξηροφθαλμίας προκαλούν επίσης πληθώρα κοινών φαρμακευτικών σκευασμάτων, τα οποία οδηγούν στην μείωση της έκκρισης δακρύων.

Παρουσιάζεται με πληθώρα συμπτωμάτων, τα κυριότερα εκ των οποίων είναι:
● Αίσθηση ξένου σώματος ή “άμμου” στα μάτια
● Καύσος
● Ερυθρότητα
● Αντανακλαστική δακρύρροια
● Θάμβος οράσεως
● Δυσκολία στην τοποθέτηση φακών επαφής

Η ξηροφθαλμία είναι μία κατάσταση που μπορεί να αποδειχθεί αρκετά δύσκολη στην αντιμετώπισή της λόγω της πολυπαραγοντικής της μορφής. Ο συνηθέστερος τρόπος αντιμετώπισης είναι η χρήση τεχνητών δακρύων τελευταίας γενιάς σε συνδυασμό με αλλαγή εργασιακών και περιβαλλοντικών συνθηκών.

Δακρύρροια

Πρόκειται για συσσώρευση δακρύων στα μάτια του ασθενή. Ενδέχεται να οφείλεται στην υπερπαραγωγή δακρύων από τον δακρυϊκό αδένα, καθώς επίσης σε διαταραχή της οφθαλμικής επιφάνειας.

Σε κάποιες περιπτώσεις επίσης προκαλείται από την μερική ή ολική απόφραξη της δακρυϊκής αποχετευτικής οδού.

Διακρίνεται σε συγγενή -εκ γενετής- και σε επίκτητη.

Η συγγενής προκαλείται από τη μη υποστροφή της μεμβράνης η οποία καλύπτει την βαλβίδα του Hasner στο κατώτερο τμήμα του ρινοδακρυικού πόρου, στην ρινική κοιλότητα.

Η επίκτητη δακρύρροια οφείλεται:

– Εξαιτίας διαταραχής στην οφθαλμική επιφάνεια
– Σε απόφραξη δακρυϊκών σημείων
– Στένωση του δακρυϊκού αποχετευτικού συστήματος