Η Argon Laser Φωτοπηξία χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση παθήσεων αμφιβληστροειδούς, όπως ρωγμές αμφιβληστροειδούς, διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και διαβητικά οιδήματα ωχράς.

Αποτελεί ένα διαφορετικό είδος laser από εκείνο που χρησιμοποιείται για την διόρθωση διαθλαστικών σφαλμάτων.

Πως λειτουργεί το Argon Laser

Με την βοήθεια του φωτός το οποίο εισέρχεται στο μάτι, δημιουργείται έγκαυμα στον αμφιβληστροειδή.

Η θερμοκρασία άνω των 65οC που αναπτύσσει, διαχέει μία ισχυρή πηγή φωτός η οποία απορροφάται από το μελάγχρουν επιθήλιο -το οποίο περιέχει μελανίνη- και μετατρέπεται σε θερμική ενέργεια, ενεργώντας κατευθείαν πάνω στα κύτταρα.

Argon Laser – Εφαρμογή

Ο οφθαλμίατρος προκειμένου να διαπιστώσει με ακρίβεια το σημείο στο οποίο θα εφαρμόσει το Argon Laser, προκαλεί διαστολή της κόρης του οφθαλμού του ασθενή.

Στην συνέχεια ενσταλάζει αναισθητικές σταγόνες στο μάτι και τοποθετεί τον ασθενή στο σωστό σημείο μπροστά από το μηχάνημα του λέιζερ.

Χρησιμοποιώντας ειδικούς μεγεθυντικούς φακούς εντοπίζει τα προβληματικά σημεία και ρυθμίζοντας την ένταση του laser πραγματοποιεί τις βολές.

Κατά την διάρκεια της διαδικασίας ο ασθενής πρέπει να είναι ήρεμος, κοιτώντας τον στόχο που του υποδεικνύει ο οφθαλμίατρος, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εφαρμογή με επιτυχία.

Η όλη διαδικασία διαρκεί μόνο μερικά λεπτά και ο ασθενής μπορεί άμεσα να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες , ακολουθώντας τις συμβουλές του γιατρού του.

Η Argon laser φωτοπηξία αποτελεί μία ασφαλή και ανώδυνη διαδικασία.

Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις ενδέχεται να προκαλέσει κάποιο οίδημα της ωχράς κηλίδας, διαταραχή της έγχρωμης όρασης, έγκαυμα της ωχράς κηλίδας, παροδική απώλεια της όρασης και αιμορραγίες.

Σε κάθε περίπτωση, ακολουθώντας πιστά τις συμβουλές του οφθαλμίατρου ο ασθενής θα πρέπει να αισθάνεται ασφαλής, αποκομίζοντας όλα τα οφέλη της πρωτοποριακής αυτής μεθόδου.