Η οφθαλμολογική εξέταση αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για τους γονείς, ώστε να εντοπίσουν έγκαιρα ενδεχόμενα προβλήματα όρασης στο παιδί.

Είναι μία ζωτικής σημασίας εξέταση, καθώς, εφόσον η διάγνωση γίνει νωρίς, τα παιδιά ανταποκρίνονται καλύτερα στην όποια θεραπεία απαιτηθεί.

Οι οφθαλμίατροι μάλιστα συνιστούν το παιδί να ελέγχεται οφθαλμολογικά από τους πρώτους μήνες μετά την γέννησή του.

Επιπλέον εξετάσεις χρειάζεται να πραγματοποιούνται στις ηλικίες των 6 μηνών, 1 χρόνου, 3 ετών καθώς και στην ηλικία των 5 ετών.

Ακολούθως και μετά την ηλικία των 5 ετών, το παιδί θα πρέπει να επισκέπτεται τον οφθαλμίατρο, τουλάχιστον μία φορά κάθε χρόνο.

Σκιασκοπία

Πρόκειται για εξειδικευμένη τεχνική η οποία βοηθάει τον οφθαλμίατρο να εκτιμήσει με έναν ακριβή τρόπο οποιοδήποτε διαθλαστικό πρόβλημα παρουσιάζεται στο παιδί, προσδιορίζοντας με ασφάλεια αν παρουσιάζει μυωπία, υπερμετρωπία και αστιγματισμό.

Αντιμετώπιση Ανισομετρωπιών

Ένα παιδί παρουσιάζει ανισομετρωπία εφόσον η διαφορά μεταξύ των ματιών του είναι πάνω από δύο βαθμούς.

Η διόρθωση της είναι σημαντικό να γίνεται στην παιδική ηλικία , καθώς ένα παιδί ανταποκρίνεται καλύτερα στην θεραπεία.

Εφόσον δεν προχωρήσουμε νωρίς στην διόρθωση της ανισομετρωπίας, το ένα μάτι βλέπει καλύτερα από το άλλο, το οποίο με τον καιρό έχει την τάση να “τεμπελιάζει”.

Έλεγχος Χρωματικής Αντίληψης

Πρόκειται για έλεγχο ο οποίος πραγματοποιείται με εξειδικευμένα εργαλεία ώστε να διαπιστωθεί η σωστή χρωματική αντίληψη του παιδιού.

Με την βοήθεια χρωματικών πινάκων (Ishihara Test) ο οφθαλμίατρος είναι σε θέση να προχωρήσει σε μια πρώτη ασφαλή διάγνωση της δυσχρωματοψίας.

Εφόσον προκύψει διαπίστωση δυσκολίας στην αναγνώριση ακολουθεί επιπλέον έλεγχος.

N

Διάθλαση

N

Βιομικροσκόπηση

N

Βυθοσκόπηση

Διάθλαση

Η διαγνωστική εξέταση της διάθλασης, προσδιορίζει ενδεχόμενο διαθλαστικό σφάλμα που μπορεί να έχει το παιδί, όπως η μυωπία, η υπερμετρωπία ή ο αστιγματισμός.

Πραγματοποιείται με την χρήση ειδικού εξοπλισμού, όπως ειδικά παιδικά οπτότυπα για παιδιά προσχολικής ηλικίας και αν, απαιτηθεί, σκιασκοπίας (βλέπε παρακάτω).

Βιομικροσκόπηση

Η Βιομικροσκόπηση είναι ο έλεγχος του πρόσθιου και του οπίσθιου ημιμορίου των οφθαλμών. Πραγματοποιείται από τον οφθαλμίατρο με την βοήθεια της σχισμοειδούς λυχνίας.

Βυθοσκόπηση

Με την Βυθοσκόπηση ο οφθαλμίατρος εξετάζει το οπίσθιο τμήμα του οφθαλμού, τον βυθό (ωχρά κηλίδα, οπτικό νεύρο, αμφιβληστροειδή, υαλοειδές).

Για την πραγματοποίηση της εξέτασης ο γιατρός κάνει χρήση ειδικού κολλυρίου για την διαστολή της κόρης του ματιού.