Τι είναι ο Καταρράκτης

Ο καταρράκτης είναι μια συχνή πάθηση η οποία εκδηλώνεται στα πλαίσια της φυσιολογικής γήρανσης του οργανισμού. Είναι η κύρια αιτία αναστρέψιμης απώλειας της όρασης σε άτομα με ηλικία μεγαλύτερη των 60 ετών.

Πρόκειται για την σταδιακή θόλωση του κρυσταλλοειδούς φυσικού φακού του ματιού, που βρίσκεται πίσω από την ίριδα.

Με την πάροδο των ετών χάνεται η αρχική διαφάνεια του φακού, ο οποίος σταδιακά θολώνει.

Η εμφάνιση της πάθησης γίνεται συνήθως μετά τα 60-65 χρόνια ζωής (γεροντικός καταρράκτης). Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις εμφάνισης του καταρράκτη σε νεότερες ηλικίες.

Παράγοντες που ενδέχεται να επιταχύνουν την εμφάνιση της νόσου είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπεριώδης ακτινοβολία, το κάπνισμα και η κακή διατροφή.

Ενδέχεται να προκληθεί επίσης από κάποιον τραυματισμό, τα φάρμακα ή και την χρόνια χρήση κορτιζόνης.

Σπανίως, αναφέρονται και περιπτώσεις γέννησης παιδιού με καταρράκτη -συγγενής καταρράκτης- κυρίως όταν η μητέρα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης νοσήσει από ερυθρά.

Κυριότερα Συμπτώματα του Καταρράκτη:

• Θολή κοντινή ή μακρινή όραση
• Μειωμένη νυχτερινή όραση
• Εξασθενημένη χρωματική αντίληψη
• Μειωμένη ευαισθησία αντίθεσης
• Έντονη ενόχληση στον ήλιο
• Λάμψεις και αντανακλάσεις γύρω από κάποια αντικείμενα

 

Αντιμετώπιση του Καταρράκτη

Σε ένα πρώιμο στάδιο μπορεί να αντιμετωπιστεί με την συνταγογράφηση γυαλιών. Πρόκειται όμως για προσωρινό μέτρο καθώς η μόνιμη θεραπεία του καταρράκτη προκύπτει μέσα από χειρουργική επέμβαση.

Η τεχνική της φακοθρυψίας με υπερήχους αποτελεί την πλέον διαδεδομένη μέθοδο αντιμετώπισης.

Είναι μία εντελώς αναίμακτη χειρουργική διαδικασία η οποία παρέχει μεγάλη ασφάλεια λόγω της υψηλής τεχνολογίας που χρησιμοποιεί.

Με μία μικρή τομή 2-3 χιλιοστών και την χρήση στιλεού ο οποίος εκπέμπει υπερήχους, πραγματοποιείται η ρευστοποίηση και η ταυτόχρονη αναρρόφηση του καταρρακτικού φακού. Στην συνέχεια γίνεται η μόνιμη τοποθέτηση ενός τεχνητού ενδοφθάλμιου φακού.

Σημαντικό είναι πως η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και χωρίς προστατευτική γάζα. Δεν χρειάζονται ράμματα, η όραση του ασθενούς ανακτάται άμεσα, ενώ δεν είναι απαραίτητη η παραμονή του στο νοσοκομείο.

Από την επομένη της επέμβασης ο ασθενής επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες. Η όρασή του είναι εμφανώς καλύτερη και καλυτερεύει ακόμα περισσότερο με την πάροδο των ημερών.

Ο φακός που τοποθετείται στο μάτι έχει επίσης την ικανότητα να διορθώνει την μυωπία, τον αστιγματισμό ή την υπερμετρωπία, στην περίπτωση που αυτή υπήρχε πριν από την επέμβαση.

Σε ένα μικρό αριθμό ασθενών ενδέχεται να χρειαστεί -με την χρήση γυαλιών-μια μικρή διόρθωση για δραστηριότητες όπως η οδήγηση ή η παρακολούθηση τηλεόρασης.