Οι ανθρώπινοι οφθαλμοί λειτουργούν με ένα παρόμοιο τρόπο όπως το φιλμ σε μία φωτογραφική μηχανή.
Προσλαμβάνουν τα εξωτερικά οπτικά ερεθίσματα, τα οποία στην συνέχεια μεταφέρουν στο οπίσθιο μέρος του εγκεφάλου, ο οποίος με την σειρά του τα μετατρέπει σε εικόνες.
Τα οπτικά ερεθίσματα περνούν τα διαφανή μέσα του πρόσθιου τμήματος του οφθαλμού -κερατοειδής, υδατοειδές υγρό, φακός- προσχωρούν στο πίσω τμήμα και εφόσον περάσουν το υαλώδες σώμα φτάνουν στον αμφιβληστροειδή.
Ο αμφιβληστροειδής είναι μία λεπτή ημιδιαφανής στοιβάδα, η οποία καλύπτει την εσωτερική επιφάνεια του οφθαλμού.
Οποιαδήποτε νόσος ή βλάβη του αμφιβληστροειδούς καθώς και της ωχράς κηλίδας ενδέχεται να επηρεάσει πολύ σημαντικά τις καθημερινές δραστηριότητες ενός ατόμου, (οδήγηση, διάβασμα κ.ά.).
Σημαντικό είναι επίσης να αναφέρουμε πως ενδεχόμενη βλάβη του αμφιβληστροειδούς είναι ικανή να προκαλέσει ακόμα και την απόλυτη τύφλωση σε ένα άτομο.
Your Title Goes Here
Απόφραξη Αρτηρίας και Φλέβας
Η θρόμβωση μπορεί να αφορά την Κεντρική Φλέβα ή Αρτηρία του Αμφιβληστροειδούς ή (συνηθέστερα) κάποιον κλάδο της.
Εμφανίζεται με αιφνίδια, ανώδυνη, ετερόπλευρη απώλεια της όρασης ή τμήματος του οπτικού πεδίου και συνήθως αφορά άτομα της τρίτης ηλικίας.
Βασικοί προδιαθεσικοί παράγοντες είναι η αρτηριακή υπέρταση, η υπερχοληστεριναιμία, το κάπνισμα και ο σακχαρώδης διαβήτης.
Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια
Ηλικιακή Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας
Τι είναι τα Ιδιοπαθή Σύνδρομα?
Το σύνδρομο πολλαπλών εφήμερων λευκών κηλίδων, το σύνδρομο διεύρυνσης της τυφλής κηλίδας, η χοριοειδίτιδα. η οξεία ζωνοειδής εξωτερική αμφιβληστροειδοπάθεια, αποτελούν μερικά από τα νοσήματα των οποίων η αιτιολογία δεν είναι ακόμα διευκρινισμένη και τα οποία θεωρούνται ιδιοπαθή ή νοσήματα αυτοάνοσης αρχής.