Η Ιογενής επιπεφυκίτιδα αποτελεί μία φλεγμονή στον επιπεφυκότα η οποία συνήθως προκαλείται από αδενοϊούς.

Πρόκειται για μία πολύ μεταδοτική λοίμωξη η οποία μεταδίδεται εξαιρετικά εύκολα μέσω της άμεσης σωματικής επαφής, ενώ έχει την ικανότητα να διατηρείται ζωντανή για μέρες πάνω σε αντικείμενα και επιφάνειες, με αποτέλεσμα να προκαλεί μόλυνση.

Καθώς λοιπόν ο ιός είναι πολύ μεταδοτικός, είναι αναγκαίο το άτομο που πάσχει, να περιορίζει τις επαφές του με πρόσωπα που βρίσκονται στο κοντινό του περιβάλλον, με σκοπό να τα προστατέψει.

Προσβάλλει άτομα όλων των ηλικιών ενώ η βαρύτητα της μόλυνσης διαφέρει από ασθενή σε ασθενή.

Συχνά η ιογενής επιπεφυκίτιδα ενδέχεται να συνυπάρχει ή και να ακολουθεί μίας ιογενούς λοίμωξης του αναπνευστικού.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων προσβάλλεται αρχικά το ένα μάτι και στην συνέχεια η μόλυνση επεκτείνεται και στο άλλο, στο οποίο συνήθως είναι πιο ήπια και με μικρότερη διάρκεια.

Ανάλογα με τον χρόνο που διαρκεί η νόσος, διακρίνεται σε:

  • Οξεία επιπεφυκίτιδα, η οποία έχει διάρκεια μέχρι και 3 εβδομάδες.
  • Χρόνια επιπεφυκίτιδα, με χρονική διάρκεια που εκτείνεται πέραν των 3 εβδομάδων. 

Αξίζει να επισημάνουμε πως στην περίπτωση της χρόνιας επιπεφυκίτιδας, συνήθως κρύβεται και κάποιο άλλο αίτιο, όπως αλλεργικό, αυτοάνοσο, ή κάποια ειδική λοίμωξη.

Συμπτώματα – Ιογενής επιπεφυκίτιδα

Τα συμπτώματα με τα οποία εμφανίζεται είναι τα εξής:

  • Κόκκινα μάτια
  • Αυξημένες λεπτόρρευστες εκκρίσεις
  • Δακρύρροια
  • Κνησμός
  • Φωτοευαισθησία
  • Θολή όραση
  • Δυσφορία
  • Πρησμένα βλέφαρα

Συνήθως τα συμπτώματα στην ιογενή επιπεφυκίτιδα διαρκούν τρεις εβδομάδες.

Στις περιπτώσεις που αυτή οφείλεται σε ερπητοϊό, παρατηρείται εμφάνιση εξανθήματος με φυσαλίδες το οποίο συνυπάρχει με πόνο ή κάψιμο.

Διάγνωση 

Στην οξεία επιπεφυκίτιδα η λοίμωξη γίνεται αμέσως αντιληπτή με την απλή παρατήρηση του ασθενούς. 

Η διάγνωση ωστόσο πραγματοποιείται με βιομικροσκόπηση στην σχισμοειδή λυχνία καθώς και με εξέταση της πρόσθιας επιφάνειας του ματιού αλλά και των βλεφάρων. 

Για την χρόνια επιπεφυκίτιδα εφόσον υπάρχει η υποψία ειδικών μικροβίων, πραγματοποιείται λήψη υλικού και διενέργεια ειδικών εργαστηριακών εξετάσεων.

Αντιμετώπιση Ιογενής επιπεφυκίτιδα

Στις περισσότερες περιπτώσεις η οξεία επιπεφυκίτιδα είναι αυτοπεριοριζόμενη νόσος, υποχωρεί δηλαδή μόνη της χωρίς την χρήση κάποιας ειδικής θεραπείας. 

Όταν όμως παρουσιάζεται ερπητική λοίμωξη, χρειάζεται να γίνει χορήγηση αντιερπητικής αγωγής.

Οι κρύες κομπρέσες και τα τεχνητά δάκρυα ανακουφίζουν από τα συμπτώματα, ενώ, παρότι η κορτιζόνη βοηθά, ενδεχομένως να σχετίζεται και με την παράταση της λοίμωξης.

Επιβάλλεται το συχνό πλύσιμο των χεριών, η αποφυγή του τριψίματος των ματιών, η απόρριψη των φακών επαφής ή των καλλυντικών. Η τήρηση αυστηρών κανόνων υγιεινής με την αντικατάσταση των σεντονιών, μαξιλαροθηκών και πετσετών που έχει χρησιμοποιήσει το άτομο το οποίο πάσχει από τον ιό. 

Στις περιπτώσεις της χρόνιας επιπεφυκίτιδας η θεραπεία που θα ακολουθηθεί έχει άμεση συνάρτηση με τον υπεύθυνο παράγοντα.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον παρουσιάσουμε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, καλό είναι να απευθυνθούμε στον οφθαλμίατρο μας ο οποίος θα μας καθοδηγήσει και θα μας συμβουλεύσει αντίστοιχα.