Δεν αποτελεί μυστικό πως το κάπνισμα ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την εκδήλωση σοβαρών παθήσεων και ασθενειών. 

Πόσοι όμως γνωρίζουμε πως η κακή συνήθεια του καπνίσματος έχει ταυτόχρονα και βλαβερές συνέπειες στην υγεία των ματιών και της  όρασης μας;

Στο άρθρο αυτό θα εξηγήσουμε πως ορισμένες οφθαλμικές παθήσεις επιδεινώνονται εξαιτίας του καπνίσματος.

Καταρράκτης

Ο καταρράκτης είναι η θόλωση του κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού μας. Προκαλείται εξαιτίας διαφόρων παραγόντων όπως η γήρανση, η κακή χρήση ηλεκτρονικών οθονών καθώς και η  ελλιπής προστασία των οφθαλμών μας από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Οι καπνιστές μάλιστα έχουν διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης καταρράκτη συγκριτικά με όσα άτομα δεν καπνίζουν.

Ξηροφθαλμία

Στην ξηροφθαλμία, τα μάτια μας παράγουν μικρότερη ποσότητα δακρύων από αυτήν που έχουν ανάγκη, ώστε να παραμείνουν υγιή και υγρά. 

Το κάπνισμα αλλά και η επαφή των ματιών μας με τον καπνό, τα κάνουν πιο στεγνά. Αποτέλεσμα αυτού είναι κάποιες φορές να προκαλείται η αίσθηση ξένου σώματος, καύσου, καθώς και ερυθρότητα.

Παρόλο που η ξηροφθαλμία δεν αποτελεί ανησυχητική κατάσταση, εντούτοις ενδέχεται μακροχρόνια να οδηγήσει σε προβλήματα του κερατοειδούς και του επιπεφυκότα.

Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια

Οι ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη ενώ ταυτόχρονα είναι και καπνιστές, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια κάνει την εμφάνιση της όταν τα αγγεία του οφθαλμού, έχοντας υποστεί βλάβη, αρχίζουν να αιμορραγούν.

Η σταδιακή συσσώρευση του αίματος στο μάτι παραμορφώνει την όραση, ενώ σε προχωρημένα στάδια η ανάπτυξη μη φυσιολογικών αγγείων στον αμφιβληστροειδή ενδέχεται να προκαλέσει περαιτέρω σοβαρά προβλήματα όπως το γλαύκωμα και η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς.

Πρόκειται για μία σοβαρή πάθηση καθώς αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες εξασθένισης της όρασης στους ενήλικες ή ακόμα και τύφλωσης.

Ραγοειδίτιδα

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει πως οι καπνιστές είναι τουλάχιστον 2 φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν ραγοειδίτιδα συγκριτικά με τα άτομα που απέχουν από το κάπνισμα.

Η ραγοειδίτιδα προκαλείται όταν το στρώμα του ραγοειδή χιτώνα (uvea) φλεγμαίνει, επιφέροντας έντονο πόνο, ερυθρότητα και θολή όραση. 

Πρόκειται για μία κατάσταση η οποία εφόσον δεν αντιμετωπιστεί άμεσα ενδέχεται να προκαλέσει εκφυλισμό του οπτικού νεύρου, γλαύκωμα, καταρράκτη και αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς.

Ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD)

Σειρά μελετών έχουν αποδείξει επίσης πως άτομα που είναι ή έχουν υπάρξει καπνιστές, διατρέχουν 2 με 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Η ασθένεια κάνει την παρουσία της όταν το τμήμα του αμφιβληστροειδούς που ονομάζεται ωχρά κηλίδα έχει υποστεί βλάβη εξαιτίας της γήρανσης.

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας προκαλεί μείωση της κεντρικής όρασης του ασθενούς, μην επηρεάζοντας όμως την περιφερική του όραση. 

Αποτέλεσμα αυτού είναι η μειωμένη ικανότητα του ατόμου να διαβάσει, να οδηγήσει ή ακόμα και να αναγνωρίσει οικεία πρόσωπα.

Νόσος του Graves

Πρόκειται για μία αυτοάνοση πάθηση του θυρεοειδούς η οποία προκαλεί κυρίως υπερθυρεοειδισμό, ενώ ενδέχεται να συνοδεύεται από δυσθυρεοειδική οφθαλμοπάθεια, φλεγμονή του κόγχους, εξόφθαλμο και διαφοροποιήσεις στα βλέφαρα και την ευθυγράμμιση των οφθαλμών. 

Όσοι ασθενείς πάσχουν από την Νόσο του Graves και ταυτόχρονα καπνίζουν, διατρέχουν τον κίνδυνο σοβαρής επιβάρυνσης της κατάστασης των ματιών τους, ενώ η διακοπή του καπνίσματος επιφέρει θετικά αποτελέσματα στην θεραπευτική αντιμετώπιση της οφθαλμοπάθειας.

Πως το κάπνισμα στην περίοδο της εγκυμοσύνης μπορεί να βλάψει τα μάτια του εμβρύου και του βρέφους;

Το κάπνισμα της γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πέρα από το ότι μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό, ενδέχεται να μεταφέρει και επικίνδυνες τοξίνες του τσιγάρου μέσω του πλακούντα στο έμβρυο.

Αυτό το γεγονός αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης οφθαλμολογικών καταστάσεων στην νεογνική ή την παιδική ηλικία.

Τέτοιες καταστάσεις είναι ο στραβισμός και η μη σωστή ανάπτυξη του οπτικού νεύρου. Αξίζει να αναφέρουμε πως ο κίνδυνος πρόκλησης βακτηριακής μηνιγγίτιδας είναι ως και πέντε φορές πιο υψηλός στα παιδιά των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν κατά την περίοδο της κύησης. 

Πέρα όμως από τα σοβαρά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η μηνιγγίτιδα στην παιδική ηλικία, μπορεί επιπλέον να επιφέρει φλεγμονή του κερατοειδούς χιτώνα (κερατίτιδα).

Συμπερασματικά

Είναι αλήθεια λοιπόν πως η διακοπή του καπνίσματος, όπως όλοι οι εθισμοί άλλωστε, αποτελεί μία δύσκολη απόφαση. 

Τα οφέλη όμως από μια τέτοια επιτυχημένη προσπάθεια είναι εξαιρετικά σημαντικά, τόσο  για την μακροπρόθεσμη υγεία του σώματος μας, όσο και της όρασης μας.