Σχεδόν όλοι έχουμε έρθει αντιμέτωποι κάποια στιγμή με το ενοχλητικό φαινόμενο όπου ένα από τα μάτια μας δεν σταματά να “πεταρίζει”, το βλέφαρο μας δηλαδή κάνει ένα ακούσιο και επαναλαμβανόμενο σπασμό κάθε μερικά δευτερόλεπτα.
Αυτό το “πετάρισμα” επιστημονικά ονομάζεται “μυοκιμία” και συνήθως δεν διαρκεί συνολικά πάνω από μερικά λεπτά της ώρας.
Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις κατά τις οποίες η μυοκιμία του βλεφάρου επιμένει για ημέρες ή ακόμα και μήνες. Σε κάποιες άλλες μάλιστα εμφανίζεται ετεροχρονισμένα για ένα διάστημα ημερών, έπειτα εξαφανίζεται για ένα χρονικό διάστημα εβδομάδων ή μηνών και στην συνέχεια υποτροπιάζει.
Που οφείλεται η μυοκυμία του βλεφάρου και τι υποδηλώνει;
Συνήθως πρόκειται για αβλαβείς και άρρυθμες συσπάσεις των μυϊκών ινών στον σφιγκτήρα του βλεφάρου, στον μυ δηλαδή ο οποίος ευθύνεται για το κλείσιμο του ματιού.
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι συσπάσεις αυτές προκαλούνται από την σωματική κούραση και το άγχος.
Επιπλέον αιτίες είναι οι ακόλουθες:
- Κούραση των ματιών
- Καφεΐνη
- Ερεθισμός των ματιών
- Έλλειψη ύπνου
- Αλκοόλ
- Κάπνισμα
- Φαρμακευτικές αγωγές
- Αλλεργίες
- Ξηροφθαλμία
Αξίζει να αναφέρουμε πως επιπλέον αιτίες οι οποίες μπορεί να προκαλούν την μυοκυμία του βλεφάρου ενδέχεται να είναι και τα ακόλουθα:
Επιπεφυκίτιδα – Εφόσον συνοδεύεται από συμπτώματα όπως μεγάλη παραγωγή δακρύων και κοκκίνισμα του οφθαλμού, τότε κρίνεται απαραίτητη η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο για μια αναλυτική εξέταση.
Ανεπάρκεια Μαγνησίου – Στις περιπτώσεις όπου οι συσπάσεις των ματιών επανέρχονται επίμονα και ενοχλητικά, τότε ο οφθαλμίατρος θα συστήσει να ελέγξετε τα επίπεδα του μαγνησίου στο σώμα σας, με μία απλή αιματολογική εξέταση.
Επιπλέον αιτίες που ενδέχεται να προκαλούν τους σπασμούς είναι η νόσος του Πάρκινσον, η υπογλυκαιμία, το σύνδρομο Tourette, το γλοίωμα και η σκλήρυνση κατά πλάκας.
Πότε να επισκεφτείτε τον οφθαλμίατρο σας
Στις περιπτώσεις που η μυοκυμία του βλεφάρου είναι επίμονη και ενοχλητική, θα πρέπει να κάνετε μία επίσκεψη στον οφθαλμίατρο σας.
Το ίδιο χρειάζεται να κάνετε και όταν, πέρα από την μυοκιμία του βλεφάρου, έχετε ταυτόχρονα συμπτώματα όπως:
- Φωτοευαισθησία
- Πτώση του βλεφάρου ή αδυναμία
- Διπλωπία
- Κοκκίνισμα του οφθαλμού
- Εναλλαγές στην όραση του ματιού
Νευρολογικές παθήσεις
Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις η μυοκιμία του βλεφάρου μπορεί να οφείλεται σε κάποιο νευρολογικό πρόβλημα όπως ο σπασμός ημιπροσώπου (ακούσιες μυϊκές συσπάσεις σε μία από τις πλευρές του προσώπου) και ο βλεφαρόσπασμος (μυϊκές συσπάσεις γύρω και από τα δύο μάτια του ασθενή).
Μια επιπλέον σπάνια περίπτωση που μπορεί να προκαλέσει την μυοκυμία του βλεφάρου, είναι κάποια σοβαρή διαταραχή στον εγκέφαλο η στα νεύρα, περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να αποτελεί ένα προειδοποιητικό σημάδι σοβαρής και χρόνιας κινητικής διαταραχής.
Παρότι συνήθως το πετάρισμα του ματιού δεν οφείλεται σε κάτι σοβαρό, όταν αυτό είναι ενοχλητικό και έχει διάρκεια, τότε ο ασθενής θα πρέπει να επισκέπτεται τον οφθαλμίατρο του.
Ο οφθαλμίατρος θα διαπιστώσει αν υπάρχουν υποκείμενα προβλήματα τα οποία χρειάζεται να αντιμετωπιστούν, παρέχοντας στον ασθενή την κατάλληλη αγωγή και καθοδήγηση.