Η πλειοψηφία των ατόμων που χρησιμοποιούν φακούς επαφής παραδέχονται πως έχουν κοιμηθεί φορώντας τους, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. 

Ο ύπνος με φακούς επαφής είναι πολύ επικίνδυνος καθώς συχνά οδηγεί σε έλκη κερατοειδούς, μολύνσεις και άλλες οφθαλμικές παθήσεις. Καθόλη την διάρκεια της ημέρας, οι ρύποι που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα και στον αέρα, εισχωρούν στα μάτια, ενώ κάποιοι από αυτούς μπορεί να εισχωρήσουν ακόμα και κάτω από τους φακούς επαφής.

Έτσι λοιπόν, αν κοιμάστε με φακούς επαφής, ο συνδυασμός χαμηλών επιπέδων οξυγόνου σε συνδυασμό με τα κλειστά βλέφαρα και τη μειωμένη κίνηση των ματιών, δημιουργούν ικανές συνθήκες για να αναπτυχθούν μολύνσεις, βακτήρια και ιοί. 

Μερικοί από τους κινδύνους που συνδέονται άμεσα με τον συχνό ύπνο με φακούς επαφής είναι οι εξής:

Κερατίτιδα 

Δημιουργείται φλεγμονή που επηρεάζει άμεσα τον κερατοειδή -το διαυγές μέρος στην μπροστινή πλευρά των ματιών- με τα αιτία να ποικίλλουν, από βακτήρια και αμοιβάδες μέχρι μύκητες. Από τα παραπάνω, η αμοιβαδική κερατίτιδα είναι η σοβαρότερη, καθώς  είναι ικανή να οδηγήσει μέχρι και σε απώλεια της όρασης.

Μια ακόμα μορφή κερατίτιδας γνωστή ως “Οξύ Κόκκινο Μάτι φακών επαφής (CLARE)”, μπορεί να κάνει την εμφάνιση της απροειδοποίητα κατά την διάρκεια του ύπνου, προκαλώντας ευαισθησία στο φως και έντονους πόνους.

Η κερατίτιδα προκαλεί έλκη τα οποία είναι ικανά να οδηγήσουν σε μόνιμη τύφλωση αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά και έγκαιρα.

Επιπεφυκίτιδα 

Υπάρχουν πολλές ομοιότητες με την κερατίτιδα αλλά η επιπεφυκίτιδα θεωρείται η πιο διαδεδομένη παρενέργεια του ύπνου με φακούς επαφής. Γνωστή και ως “ροζ μάτι” αποτελεί μια ιογενή λοίμωξη, στην πραγματικότητα είναι μια φλεγμονή του επιπεφυκότα, ενώ η συμπτωματολογία της παρουσιάζει δυσφορία και φαγούρα στην περιοχή των οφθαλμών.

Μια ιδιαίτερη μορφή της νόσου είναι η “Γιγαντιαία Θηλώδης Επιπεφυκίτιδα (GPC)”, η οποία εμφανίζεται επίσης συχνά σε άτομα που κοιμούνται με φακούς επαφής. Δημιουργεί εξογκώματα στην εσωτερική επιφάνεια του βλεφάρου, με αποτέλεσμα την ευαισθησία στο φως και την αίσθηση πόνου.

Νεοαγγείωση κερατοειδούς

Πέραν της μόλυνσης, όσοι επιλέγουν να κοιμούνται με φακούς επαφής κινδυνεύουν και από έλλειψη οξυγόνου στον οφθαλμό. Αυτό έχει ως επακόλουθο ο οργανισμός να αναπτύσσει περισσότερα αιμοφόρα αγγεία, προκειμένου να αυξήσει την παροχή αίματος στον κερατοειδή.

Αυτή η αύξηση των αγγείων δυσχεραίνει το φως να ταξιδεύσει φυσιολογικά μέσω του κερατοειδούς, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η όραση.

Τύφλωση 

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, σε περιπτώσεις που η κερατίτιδα αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε μερική απώλεια της όρασης, σε ενδεχόμενη ανάγκη για μεταμόσχευση του κερατοειδούς, καθώς και σε ορισμένες περιπτώσεις σε μόνιμη τύφλωση.

Σε κάθε περίπτωση, όσοι φορούν φακούς επαφής μπορούν να μειώσουν τους όποιους κινδύνους ακολουθώντας ευλαβικά τις προφυλάξεις που σχετίζονται με τον χειρισμό, την αποθήκευση, αλλά και τον καθαρισμό τους. Οι μαλακοί φακοί επαφής μιας χρήσης είναι πάντα μια καλή επιλογή για εκείνους που θεωρούν την συντήρηση των φακών κουραστική. 

Είναι σημαντικό λοιπόν να θυμάστε πως ύπνος με φακούς επαφής δεν αποτελεί ποτέ μια καλή ιδέα, όποιες κι αν είναι οι συνθήκες. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την φροντίδα και την χρήση των φακών επαφής απευθυνθείτε στον οφθαλμίατρο σας.