Τα μάτια μας είναι πολύ ευάλωτα στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου. 

Με την πάροδο του χρόνου και χωρίς την καθημερινή προστασία τους με την χρήση γυαλιών ηλίου, ενδέχεται να προκληθούν σημαντικές αλλοιώσεις οι οποίες είναι ικανές να οδηγήσουν στην ανάπτυξη σοβαρών οφθαλμοπαθειών.

Τι είναι η υπεριώδης ακτινοβολία (UV)

Πρόκειται για ένα είδος ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, ορατό στο ανθρώπινο μάτι καθώς έχει πολύ βραχύ μήκος κύματος.

Η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) εισχωρεί με μεγαλύτερη ευκολία τους ιστούς των ματιών συγκριτικά με το ορατό φάσμα του φωτός και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προξενεί πολλά προβλήματα στην ανθρώπινη όραση.

Υπάρχουν τρεις τύποι UV ακτινοβολίας, η UVA, η UVB και η UVC. 

O τύπος της UVA παρότι εκπέμπει τη λιγότερη ακτινοβολία, είναι σε θέση να προκαλέσει τη γήρανση του ανθρώπινου δέρματος, με την δημιουργία των λεγόμενων “κηλίδων του ηλίου” και των ρυτίδων, ενώ παράλληλα σχετίζεται και με μία σειρά από καρκίνους του δέρματος. 

Η UVC ακτινοβολία παρότι είναι αυτή που εκπέμπει την περισσότερη ενέργεια σε σχέση με την UVA και UVB, σε μεγάλο βαθμό απορροφάται από τη στιβάδα του όζοντος, με αποτέλεσμα να μην προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα στον άνθρωπο.

H επιβλαβής παρατεταμένη έκθεση στην UV ακτινοβολία

Η χρόνια έκθεση στην UV ακτινοβολία χωρίς την χρήση καλής ποιότητας γυαλιών ηλίου, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλοιώσεις στα μάτια. 

Για παράδειγμα, η παρατεταμένη έκθεση προκαλεί την αλλοίωση των πρωτεϊνών του φυσικού φακού των ματιών, οδηγώντας στο θόλωμα του οφθαλμού και στον καταρράκτη.

Είναι ικανή να προξενήσει αλλαγές στο DNA, στα κύτταρα του δέρματος των βλεφάρων, προκαλώντας αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης του βασικοκυτταρικού και ακανθοκυτταρικού καρκινώματος, ενώ ενδέχεται να οδηγήσει στην “φωτοκερατίτιδα”,  η οποία αποτελεί κάτι σαν ηλιακό έγκαυμα στον κερατοειδή χιτώνα του οφθαλμού. 

Δεν είναι λίγες επίσης οι περιπτώσεις που έχει οδηγήσει σε ηλιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας ή και στην πρόκληση πτερυγίου.

Η καθημερινή χρήση προστατευτικών γυαλιών ηλίου συνίσταται ακόμα και μετά την ανάπτυξη κάποιας οφθαλμοπάθειας. 

Στην περίπτωση του καταρράκτη, ακόμα και μετά την διάγνωσή, η εξέλιξη του επιβραδύνεται με την σωστή προστασία των ματιών μας από την UV ακτινοβολία.

Η χρήση γυαλιών ηλίου είναι απαραίτητη και για του ασθενείς που πάσχουν από γλαύκωμα. 

Το γλαύκωμα προκαλεί ευαισθησία στο φως εξαιτίας της αυξημένης πίεσης στο εσωτερικό του οφθαλμού, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση ο ασθενής να δει καθαρά διάφορα φωτεινά αντικείμενα. 

Επιπλέον, στην περίπτωση του γλαυκώματος, η χρήση κάποιων φαρμάκων προκαλεί συστολή της κόρης του ματιού κάνοντας ακόμα πιο έντονο το πρόβλημα με τα δυνατά φώτα. 

Με την χρήση γυαλιών ηλίου επιβραδύνονται τα συμπτώματα, ακόμα και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών, καθώς ο  έντονος νυχτερινός φωτισμός ενδέχεται να προκαλέσει ενοχλήσεις σε ασθενείς που πάσχουν από γλαύκωμα.

Συμπερασματικά 

Η συνεχής και καθημερινή χρήση ποιοτικών γυαλιών ηλίου σε υπαίθρους χώρους, καθώς και η αποφυγή της έκθεσης μας στον ήλιο κατά τη διάρκεια των μεσημβρινών ωρών, θα προστατέψουν τα μάτια μας από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου. 

Κατά τις ώρες που ο ήλιος είναι πολύ έντονος, συστήνεται η  ταυτόχρονη χρήση καπέλου με φαρδύ γείσο για την καλύτερη σκίαση των ματιών μας. 

Επιπλέον, προτείνεται η ανανέωση των γυαλιών ηλίου περίπου κάθε δύο χρόνια, καθώς η καθημερινή τους χρήση και η συνεχής απορρόφηση της UV ακτινοβολίας από τους φακούς, έχει ως αποτέλεσμα με την πάροδο του χρόνου, την μείωση της προστατευτικής τους δράσης.

Σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει να παίρνουμε αψήφιστα τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει για τα μάτια μας η παρατεταμένη και χρόνια έκθεση στην UV ακτινοβολία, ενώ θα πρέπει να συμβουλευόμαστε τακτικά τον οφθαλμίατρο μας και να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του.